sâmbătă, 3 noiembrie 2007

Editare XML


Iata aici un mic filmulet ce prezinta cateva dintre avantajele de a lucra cu un editor XML,cum ar fi cel oferit de Altova, pe care il puteti incerca timp de 30 de zile.

Probleme cu site-ul


Se pare ca site-ul nostru www.spaimainterfetelor.haos.ro este momentan down. Asa se intampla cand folosim servicii gratuite.
Mai mult ca sigur e o problema de mysql a providerilor. Tocmai cand inregistrasem site-ul pe trafic.ro si aveam drept target cresterea numarului de accesari.

Se pare ca exista probleme tehnice. Va rugam reveniti in cateva minute.


Speram sa se rezolve cat mai curand.

De ce sa folosim DTD-uri ?


Prima tema la interfete evoluate a fost crearea unui fisier xml (care sa contina o descirere personala)folosind DTD. Am ramas nedumerit, pentru nu am inteles din prima rostul unui DTD. Ei bine, acesta ar fi consistenta datelor, respectarea unui tipar.

Imaginati-va ce haos s-ar crea, daca doua filiale ale unei companii ar folosi fiecare cate un format pentru reprezentarea unor date de interes comun.

Un alt feature important este reprezentat de posibilitatea validarii datelor.

Despre interfete




Ce este o interfata ?
Daca e sa ne luam dupa DEX , o interfata este 1. suprafaţă de separare a porţiunilor care reprezintă faze diferite dintr-un sistem fizi-co-chimic. 2. (inform.) frontieră convenţională între două sisteme sau unităţi, care permite schimburi de informaţii după anumite reguli. 3. (electron.) dispozitiv care converteşte semnalele electronice astfel încât două aparate sau sisteme să poată comunica între ele.

Definita de mai sus, desi pare destul de pompoasa nu are mare legatura cu ceea ce studiem noi la interfete evoluate . In cazul nostru, o interfata ar putea fi definita ca totalitatea mijloacelor prin care un utilizator interactioneaza cu un device, masina de calcul sau un program.

Interfetele cu utilizatorul sunt de mai multe feluri:
- GUI ( Graphical user interface) accepta intrari de la device-uri precum tastatura si mouse-ul si asigura o iesire grafica detaliata pe monitor;
- interfete web-based ( tocmai interfetele evoluate pe care le studiem noi la acest curs ) accepta intrari si asigura output-uri prin generarea de pagini web ce sunt transportate prin intermediul web-ului si vizualizate de utilizatori prin intermediul browserelor.

Alte tipuri de interfete ar fi :
- interfete in linie de comanda;
- interfete tactile;
- interfete comportamentale ( intrarile sunt generate de anumite gesturi ale utilizatorului );
- interfete vocale ( intrarile sunt reprezentate de vocea utilizatorului );
- interfete zero-input ( la care intrarile sunt generate de anumiti senzori );
- alte tipuri de interfete specializate